CAMINO STEVE – LECKÉK A VADONBÓL (ki Camino Steve?

Ezen cím alatt kerül megrendezésre 2024. március 22-én Gútán Camino Steve előadására. Sokan kérdezték tőlem, ki is valójában Camino Steve?

Saját bevallása szerint így vall magáról:

THRU HIKER – HOSSZÚ TÁVÚ TÚRÁZÓ

Csutka Istvánnak hívnak, de a világ különböző túraösvényein a Camino Steve név ragadt rám. Művészként kezdtem a pályámat, de tíz esztendeje a színpad csillogását, az éjszakai égbolt  milliónyi csillagának csillogására cseréltem, mára pedig már 45 országban jártam és több mint 20 000 kilométert megtéve koptattam rommá a túracipőimet, amelyekbe aztán az El Caminón eldobott bakancsokhoz hasonlóan, virágokat ültetek.

Színészi, táncművészi pályafutása legalább ennyire kalandos:

Az általános iskolát zene és néptánc tagozaton végezte az Alsóerdősor utcai ének-zene és néptánc tagozatos általános iskolában.

Tanulmányait 1980-ban, a Budaörsi Gimnáziumban (ma Illyés Gyula Gimnázium) folytatta. Gimnáziumi tanulmányai alatt a Fáklya Nemzetiségi Táncegyüttesben táncolt, ahol Kricskovics Antal volt mestere.1983-ban indult a Ki-mit-tud?-on és ennek köszönhetően felvételt nyert a Tímár Sándor vezette Magyar Állami Népi Együttes csapatába, majd a Kricskovics Antal és Simon Antal vezetése alatt álló Budapest Táncegyüttes hívására átszerződött az akkori fénykorát élő együttesbe. Gimnáziumi tanulmányait magántanulóként fejezte be. Ezzel párhuzamosan az Artistaképző Intézet Akrobatikus Revütáncképző szakán kezdte meg tanulmányait Jeszenszky Endre osztályában.

1986–89 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakának hallgatója. Diploma után a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, 1993 júliusáig játszott a társulatnál, majd vendégművészként 1998-ig. 1993-ban a Madách Színházhoz szerződött, melynek azóta is tagja. 1997 májusában ott mutathatta be első önálló estjét „Swingin’ in the Rain”, majd 2000-ben a másodikat, „Víg, bölcs, de nőtlen” címmel. 1989-től állandó résztvevője volt az Interoperett Kft. műsorainak. 1994-től vendégművészként, a Nemzeti Színház társulatában játszott. 2001-2006-ig a Debreceni Csokonai Színház igazgatója volt.

A világ 14 országában lépett fel, az USA-tól, Izraelen át, Oroszországig, többek között olyan neves színpadokon, mint a kairói Operaház, az amszterdami Caree Színház, vagy a párizsi Bobino színpada. 40 darabban játszott, 11 filmben szerepelt, a számos interjút nem számítva 79 Tv-felvételen vett részt, 7 lemezen működött közre, 11 darabot koreografált és 12 előadást rendezett. Alapító tagja volt az 1996-ban megalakult Magyar Swing Táncszövetségnek. A Budapester Klezmer Band tánckarát – melynek koreográfusa is volt – 1997-ben hozta létre. 2000-ben, kanadai nyelvtanulmányait követően, államilag elismert és nemzetközi középfokú írás és szóbeli vizsgát tett angol nyelvből. A 2000–2001-es tanévben a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi főtanszakán tanított zenés mesterséget a külföldi diákok osztályának Kerényi Imre osztályvezető tanár tanársegédjeként.

2001. április 19-től, a debreceni Csokonai Színház igazgatójává nevezték ki, amelynek 2006. január 2-ig volt vezetője. 2004 szeptemberében Párizsban – hazánkból egyedüliként –, a Professzionális Operaigazgatók Nemzetközi Kamarája tagjának választották. 2006 áprilisától 2008 februárjáig dolgozott az Echo Tv, Art d’Echo kulturális szerkesztőségében. Júniustól a műsorvezetések mellett, a kulturális szerkesztőség főszerkesztője is volt. A következő műsorokat vezette: Art d’Echo, Szentély, Ingerküszöb, Kunszt, Körhinta, Nézőtér, Csillagkép, Kasszasiker, Ellenfényben.

Méhes Csaba

Forrás: Wikipédia, www.caminosteve.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *