FELSZERELÉS

via ferrata mászás vagy túrázás nagyon hasonlít a sziklamászáshozanélkül, hogy a kötéltechnikával, a felszerelés elhelyezésével stb. kapcsolatos kifinomult ismeretekre lenne szükség. Egyszerű hegymászófelszerelésre lesz szükség: beleértve egy beülőt, egy Y-szárt melyet a beülőhöz van rögzítve, két záró karabiner, amelyeket mindkét kötélhossz végére van rögzítve, és egy jó sisak. Így már meg is van a via Ferratákhoz szükséges speciális felszerelés, amelyet úgy terveztek, hogy minden lehetséges forgatókönyvtől megvédjen.

Beülő

A beülő (hám) alapvető fontosságú a légi kalandok bármelyik formájánál. A legtöbb via ferratán egy ülő hevedert kell használnod, amely egy derékszíjjal és két lábhurokkal rendelkezik. Ezek széles mozgásterjedelmet tesznek lehetővé, miközben nem mondanak le a biztonságról. A hevederekhez csatlakozik a kötél, mint az utolsó felszerelés, amely fenntartja a kapcsolatot a pályával.

Y-szár

Ezek kötik össze a karabinereket a beülőddel, és kifejezetten úgy vannak kialakítva, hogy csökkentsék az esés következményeit. Úgy vannak kialakítva, hogy ha leesel, megállítják az esés erejét és csökkentik a hirtelen megállást.

Karabiner

A karabiner egy zárórendszer, amelyet a via ferrata ösvény mentén futó kábelhez rögzítesz. A Via Ferratán két karabiner van, így ha olyan területekre érsz, ahol ki kell akasztanod és újra be kell akasztanod egy másik kábelszakaszba, mindig lesz egy csatlakoztatva. A via ferrata túrán mindig figyelj rá, hogy egyszerre csak az egyiket nyisd ki és csatold át, így egy karabiner az y-szárral mindig védeni fog az esetleges esés következményeitől. A karabinerek és zárórendszereik nagyon felhasználóbarátok és könnyen használhatóak, miközben nagyon biztonságban tartanak.

Sisak

Mindig védd a fejed! A sisak mindig szükséges, hogy megvédjen attól, hogy beverd a fejed a sziklafalba vagy a felülről esetlegesen lezuhanó törmeléktől.

Kesztyű

Fontos, hogy védd a kezed, hiszen végig vasat kell fogj, illetve sziklákat. A „drótkötél” akarva vagy éppen akaratlanul fel tudja a tenyered sérteni és igen kellemetlen lehet tovább menned fájó kezekkel.

Forrás: hallovilagvlog.hu