VADREGÉNYES ALASZKÁBAN – Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában. Méhes Zsigray Ottó előadása 2024. április 26

Méhes Zsigray Ottó könyvbemutatóval egybekötött előadása 2024. április 26-án este 18.00 órakor. Helyszín: Gúta, Tájház. Ottó a texasi Houstonból érkezik hozzánk, hogy elmesélje az Alaszka-i élményeit!

Alaszka az Egyesült Államok legnagyobb tagállama 1.72 millió négyzetkilométer területtel, amelyben elférne a három következő legnagyobb állam, Texas, Montana és Kalifornia. Ezt a beláthatatlan vadont alig 740 000 ember lakja. Ha ehhez még hozzá tesszük Yukon kanadai tartomány kb. 480 000 négyzetkilométer területét és alig 40 000 lakosát, egy összefüggő, többnyire bejárhatatlan vadont kapunk, amelyet a könyvben leírt hét különböző expedíciók során jártunk be, érintve az észak Brit Kolumbia csodásan vad természetét is. Mindezt 2007 és 2019 között tettük meg, miközben Észak Amerika szubarktikus világának más és más tájait tapasztalhattuk meg, rengeteg állatfajt, indián falucskákat és csodaszép tájakat érintettünk, érdekes kultúrákkal, aranyban gazdag történelemmel ismerkedtünk meg, ill. barangoltunk át medvékkel teli erdős hegyi csapásokon. Ahol lehetett, követtük Gróf Széchenyi Zsigmond útját is, mentünk autóval, hajóval és repülővel is, ahogy ő is tette 1935-ben. Sokkal kényelmesebben utaztunk, mint valaha az első aranyásók, akik a hosszú hajóút után több száz kilométeren át gyalogszerrel vagy lovon vágták át magukat a befagyott természeten, hogy utána agyon dolgozzák magukat az aranymezőkön vagy a zord természet, ill. az útonállók áldozataivá váljanak.

Ki is az író? Méhes és Zsigray ősrégi magyar családok sarja, aki szeret utazni, fényképezni és csillagászni. A tanulmányaimat a Comenius egyetemen végeztem el és azzal egy álmomat valósítottam meg, csillagász lettem. Éltem Angliában, utána Kanadában, ahol gyakorta a medvéket „kerülgetve” barangoltam keresztül kasul a csodás Sziklás hegységeket, majd a venezuelai feleségemmel együtt a texasi Houstonban kötöttünk ki, amely az utazásaim jelenlegi bázisává vált.

Kísérő program – megemlékezés Gróf Széchenyi Zsigmondról halálának 56. évfordulóján. Ennek részleteit hamarosan feltöltjük.

Guttúra és a Gútáért Polgári Társulás közös rendezvénye.

Támogatóink Gúta város és a Magyar Asszonyok Ligája

A belépés ingyenes