KIALAKULÁSA, TÖRTÉNETE

Hogyan kezdődött?

A nehéz és veszélyes hegyi ösvények pallókkal, létrákkal, korlátokkal való biztosítása a falvak vagy legelők között már évszázadokkal ezelőtt ismert volt az Alpokban. Ezek az útvonalak még nem turisztikai szempontból épültek, elsősorban gazdasági célokat szolgáltak. Akkoriban még a legtöbb segítő, biztosító elem fából készült. Néhány ilyen módon épített út a mai napig elérhető („Albinenleitern“ Leukerbad), s ezek tekinthetőek a mai klettersteig (via ferrata) előfutárának.

A mai klettersteig-ek (via ferraták) kialakulása három „korszak“-ra osztható:

a, Az első via ferrata (klettersteig) útvonalak építése Európában:

Az első klettersteig megépítése 1843-ban kezdődött Friedrich Simony vezetésével Európában a Dachstein-en. Köveket, vas csapokat, horgokat, faragott lépést és kötelet használtak a mászás segítésére. Ezt követte 1869-ben egy 400 m-es kötél biztosítás a Großglockner-en, 1873-ban klettersteig építése a Zugspitze-re. A Pireneusokban, 1880-ban a Midi d’Ossau, 1881-ben Ordesa kapott vas létrákat. A német Alpokban 1899-ben a Heilbronner Weg lett az egyik első klasszikus klettersteig (via ferrata) útvonal, majd 1903-ban a Dolomitok-ban lévő Marmolada-t szerelték fel a hegymászást segítő elemekkel.

b, A világháború:

Sokak szerint a modern klettersteigek az első világháborúból erednek. Az Osztrák-Magyar Monarchia és Olszország egymás elleni harca, Tirolban egy olyan hegyi háborút eredményezett, ahol minden csúcson harcok folytak. A járőröző katonáknak számos útvonalat építettek, a biztonságuk és a megfigyelőhelyek gyorsabb elérése érdekében. Jó példa erre a Toblinger Knoten, egy cukorsüveg-szerű szikla alakzat a Sesto Dolomitokban, amelynek minden porcikája alagutakkal és klettersteigekkel van tele.

c, Modern hegymászó sport:

A modern via ferráták (klettersteigek) abban különböznek leginkább a hagyományos utaktól, hogy sokkal látványosabbak, biztonságosabbak, s számos nehézségi fokozatban léteznek. Felépítésüket tekintve, már nem mindig az a cél, hogy egy hegy csúcsára felvigyenek, hanem egy kalandpark jellegű változatos, élménydús kikapcsolódást biztosítani. Kötél hidak, hálók, s egyéb tereptárgyak teszik élvezetesebbé az útvonalat. A mai klettersteigeket (via ferrata) általában már azzal a céllal hozzák létre, hogy újabb változatos, kihívással teli szabadidősport lehetőségeket biztosítsanak a hegyi turistáknak. Kezdeményezői ma már nem csak a túrázó, hegymászó egyesületek, gyakran a helyi idegenforgalmi hivatalok vagy önkormányzatok építetik a város, vidék turisztikai vonzerejének növelése céljából.

Forrás: hellovilagvlog.hu