Túrák nehézségi foka

Az UIAA (International Federation for Climbing and Mountaineering) nemzetkézi szervezet által kiadott táblázatok alapján, melyek meghatározzák a túrák nehézségi fokzatát, mi is kidolgoztuk saját táblázatunkat, gyalog- és via ferrata túráinkhoz.

 Nagyon könnyű túra – veľmi ľahká túra (1/5)

Gyalogtúra: Erőnlétileg egyáltalán nem megterhelő, kis távolságok, kiépített útvonalak, gyalogösvények, nincs legyőzendő szintkülönbség, esetleg csak városnézés. Nincs szükség semmiféle felszerelésre. Túratáv: 10 km alatt, szintkülönbség: elhanyagolható.

Via ferrata: „A”-s nehézségű túra. Gyakorlatilag nincsenek mászószakaszok, az utak általában kitaposott ösvényeken vezetnek, nincsenek meredek emelkedők. A mesterséges elemek inkább csak a biztonságérzetet szolgálják. Klettersteig-szett nem szükséges. Gyakorlatilag ez a szint inkább túraösvénynek nevezhető.

 Könnyű túra – ľahká túra (2/5)

Gyalogtúra: Erőnlétileg kissé megterhelő, kisebb szintkülönbségek lehetnek, az utak jól járható ösvényen haladnak, a megtett távolságok nem túl jelentősek. Normál erőnléttel könnyen teljesíthető. Túrabakancs viselése ajánlott. Túratáv: 5-15 km, szintkülönbség: 0-600 m.

Via ferrata: „B”-s nehézségű túra. Elsősorban gyalogtúra, könnyű mászószakaszok találhatóak rajta, de leginkább csak lábunkat kell használni. Előfordulhatnak nagyobb létrák, egyre több kapaszkodó segíti a haladást. Helyenként lehetnek rövid függőleges, kitettebb szakaszok, meredekebb emelkedők. Klettersteig-szett nem szükséges.

 Közepesen nehéz túra – Stredne ťažká túra (3/5)

Gyalogtúra: Erőnlétileg megterhelő, kisebb könnyű mászószakaszok előfordulhatnak, a megtett szintkülönbség jelentősebb, a túraszakaszok hosszabbak, sziklás, törmelékes részek és kitettebb helyek is előfordulhatnak, az útvonal azonban jelzett, többnyire jól járható. Túrabakancs viselése és túrabot használata ajánlott. Átlagos kondíció és állóképesség feltétel, nem árt a szédülésmentesség sem. Túratáv: 10-20 km, szintkülönbség: 800-1200 m.

Via ferrata: „C”-s nehézségű túra. Közepesen nehéz, biztosított mászószakaszok. Kitett, meredek ösvények, sokszor függőleges falakon vezet az útvonal. Itt már a kezeket is használni kell, egyre nagyobb a rájuk eső terhelés, a kiépített mesterséges elemek között egyre nagyobb a távolság. Elengedhetetlen a jó kondíció, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség. Klettersteig-szett használata szükséges.

 Nehéz túra – Ťažká túra (4/5)

Gyalogtúra: Erőnlétileg nagyon megterhelő, biztosított mászószakaszok is előfordulhatnak, a szintkülönbség jelentős, meredek ösvények, kitett szakaszok, a megtett távolságok általában jelentősek, gyakran a teljes napi felszerelést is vinni kell. Nagyon jó erőnlét és állóképesség, túrázási tapasztalat, valamint a magabiztos mozgáskoordináció feltétele a túra teljesítésének. Megfelelő túrabakancs, túrabot, vízálló ruházat ajánlott. Túratáv: 10-25 km, szintkülönbség: 1200-1500 m.

Via ferrata: „D”-s nehézségű túra. Nehéz, biztosított mászószakaszok. Meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon is vezethet az útvonal. A terhelés az egész testre jelentős, különösen a karokra, a fogások közötti távolságok nagyobbak lehetnek. Ez az útvonal azonban nem csak fizikailag megterhelő, de a teljes kitettség és az alattunk húzódó mélység a pszichére is jelentősen hat. Az útvonal teljesítése kiváló kondíciót, via ferrata tapasztalatot és megfelelő felszerelést igényel. Klettersteig-szett használata kötelező!

 Nagyon nehéz túra – Veľmi ťažká túra (5/5)

Gyalogtúra: Erőnlétileg rendkívül megterhelő, biztosított mászószakaszok és sziklás kapaszkodós terepek előfordulhatnak. Jelentős szintkülönbségek megtételére, magashegyi környezetre, és akár szélsőséges körülményekre is számíthatunk. A túratávok általában nagyon hosszúak. Az ilyen szintű útvonal teljesítése kiváló kondíciót és magashegyi tapasztalatot igényel. Megtételéhez megfelelő felszerelés szükséges. Túratáv: 25 km felett, szintkülönbség: 1500 m felett.

Via ferrata: „E”-s nehézségű túra. Nagyon nehéz, biztosított mászoszakaszok. Többnyire függőleges falak, gyakori áthajló szakaszok. Megmászásuk komoly erőnlétet igényel, különösen a felsőtest szempontjából. Az útvonal során természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek, mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenésre nem nagyon van lehetőség, ezért az erőt megfelelően kell beosztani. Az útvonal teljesítése kiváló kondíciót, via ferrata tapasztalatot és megfelelő felszerelést igényel. Klettersteig-szett használata kötelező!