MI A VIA FERRATA

Vószínűleg mostanában sokat hallottad a „Via Ferrata vagy Klettersteig” kifejezést. Ez azért van így, mert a via ferrata világszerte egyre népszerűbb szabadtéri tevékenységgé válik. Bár a via ferraták már nagyon régóta léteznek, és az Alpokban nagyon népszerűek, itt Magyarországon csak a közelmúltban kezdett elterjedni. Előre megyünk, és lebontjuk, hogy miről szólnak a via ferraták, mi áll mögöttük, miért olyan népszerűek, mi a felszerelés, a biztonság, és mindent elmondunk, amit erről a hihetetlenül szórakoztató kalandról tudni kell.

via ferrata túrák a sziklamászást drámai sziklafalakkal, sziklákkal és szurdokokkal kombinálják – hihetetlen kilátást és szórakoztató fizikai kihívást ígérve. Ez az egyik legjobb sport, ha valami másra vágysz, ami egy kicsit más és élénkítőbb, mint egy hagyományos hegyi séta, de nem olyan technikás, mint a hegymászás.

A „via ferrata” olasz kifejezés magyarul „vasalt útat” jelent. Ennek sok értelme van, ha elkezdjük megérteni, hogy valójában miből is áll egy via ferrata pálya. A via ferrata egy hegyoldalon vezető útvonal, amely acélkábelekkel, létrákkal és egyéb rögzítésekkel van felszerelve. Ezek a sziklafalba épített acélrögzítések lehetővé teszik, hogy a hegymászók olyan sziklafalakon keresztül, fel és le tudjanak jutni, amelyek e rögzítések segítsége nélkül szinte lehetetlenek lennének. Ez a rendszer még a tapasztalatlan hegymászók számára is lehetővé teszi, hogy olyan párkányokra, függőleges falakra és hegycsúcsokra jussanak fel, amelyekről nem is tudták, hogy lehetségesek. Speciális felszereléseket is használnak annak biztosítására, hogy a mászók mindig egy kábelhez legyenek rögzítve, amely megvédi őket az esetleges esésektől.

Forrás: viaferrata-tatabanya.hu