Mondák és legendák nyomában! Hét nap Erdély és Székelyföld mesebeli tájain 2024. július 22-28.

A csomag tartalmazza: utazás, szállás félpanzióval (reggeli és vacsora), belépők, idegenvezetés, dézsázási lehetőség a szálláson, utasbiztosítás,ebéd a hazaúton és minden egyéb költséget.

1. nap – július 22. hétfő:

Indulás Gútáról, a Gúta – Komárom – Budapest Ártánd útvonalom. A határ átlépése Ártándnál, Nagyváradtól helyi idegenvezetővel folytatjuk utunkat. Megpihenünk Erdély kapujában, a Király-hágón, majd elsőnek Erdély legszebb falvacskájában, Torockón teszünk látogatást, ahol a régi bányászmúlt ötvöződik a természet csodáival. Végigjárjuk a piacteret, ahol a szinte egyforma házak köszöntenek pincelejáróikkal. Utána a közeli Tordai-hasadék-ot vesszük tüzetesebb vizsgálat alá, Erdély egyik legcsodálatosabb szurdokvölgyét járva be, ahol a Hesdát patakot többszáz méteres sziklafalak övezik, bámulatos kilátást nyújtva. Innen folyamatos utazás Székelyföldre, szállás és vacsora a székely pálinka hazájában, Oroszhegyen.

2. nap – július 23. kedd:

Reggeli, majd vándorbotot ragadunk, és az ámulatba ejtően szép székelyföldi táj egy kevéssé látogatott helyére utazunk. Egy patak vájta évezredes szoros, égbe törő mészkősziklák, óriások lakhelyéül szolgáló barlangok, mintha tündérek, és törpök által lakott vidéket járnánk be, a mondák és legendák földjén. A Vargyas-szorost lovas szekerekkel közelítjük meg, és miután megismertük a természet e csodás alkotásának mondabeli világát, székelyes bicskás ebédre is sor kerül majd, természetesen jóféle székely pálinkával kísérve. Szállás és vacsora Oroszhegyen.

3. nap – július 24. szerda:

Reggeli, majd egy igazán különleges délelőtt elé nézünk! Meglátogatjuk az égrenéző, határokon átívelő, fából készült nemzeti emlékhelyet Felsőlemhény fölött, a Poszkár-tetőn. A gyönyörű székelyföldi tájban fekvő nemzeti örökséghelyen Biró Erika református lelkipásztornő, a létesítmény megálmodója lesz a házigazdánk. Délután pedig igazi székely vendéglátásban lesz részünk, ugyanis látogatást teszünk a méltán híres Csíkszentgyörgyi Székely Góbék csapatánál, ahol a jellegzetes székely ízes tájszólás, és finom falatok kíséretében pillanthatunk be a helyi hagyományokba. Vacsora a szálláson, Oroszhegyen.

4. nap – július 25. csütörtök:

Reggeli, maj dismerkedés a legszékelyebb székelyföldi várossal: Székelyudvarhely (Székelytámadt vár romjai, Főtér, Milleniumi szoborpark, Orbán Balázs szobra, Vasszékely szobor). Meglátogatjuk a várost, és utána lehetőség lesz a méltán híres Csíki söröző, valamint a környék leghíresebb cukrászdájának, az Alexandra cukrászdának a kipróbálására. A székely anyaváros után ellátogatunk Székelyderzs unitárius erődtemplomához, ahol az egyik legrégebbi Szent László freskó, valamint a még mindig a bástyákban tárolt szalonna illata fogad majd bennünket. Délután indulás vissza Oroszhegyre, majd traktoros kirándulással (élőzenés muzsikaszóval, nótázással) indulunk tovább az oroszhegyi kilátóhoz. A havasi legelőt alkotó fennsíkon jutunk el a Farkaslaka fölötti Jézus szíve kilátóhoz. Korai vacsora után pálinkakóstolásra kerül sor, ahol lehetőség lesz a több mint tíz fajta helyben készült pálinka megvásárlására is.

5. nap – július 26. péntek:

Reggeli, majd Homoródfürdőn és Csíkszeredán, Csíksomlyón keresztül irány a csángók Patakországa, a Gyimesek festői tája. A csíki medencéből kilépve a Tatros folyó völgyében elérjük az „ezeréves határt”, vagyis a valamikori Magyarország és Románia közötti határvonalat. Meglátogatjuk az utolsó magyar vasúti őrházban kialakított vasúttörténeti, valamint helytörténeti múzeumot, felsétálunk a Gyimesek védelmét szolgáló Rákóczi várhoz, és a vesztegzárat alkotó Kontumáci kápolnához. Ezután helyi, csángó idegenvezetőnk irányítása mellett lovasszekerekre szállunk, és Hidegség patakán megnézünk egy hagyományos esztenát, ahol a sajt készítés fortélyaival ismerkedhetünk meg, a gyönyörű kilátás mellett. Akinek kedve van, rövidebb gyalogtúrát is tehet egy közeli csúcsra, majd ezután következik egy hagyományos csángó vacsora elfogyasztása, ahol bepillanthatunk a helyiek kulináris szokásaiba. Az étkezést csángó népviseleti bemutató, hagyományos és élő népzene, valamint táncbemutató és táncoktatás fűszerezi.

6. nap – július 27. szombat:

Reggeli, majd sóvidéki nap következik. Farkaslakán fejet hajtunk a legnagyobb székely író, Tamási Áron sírja előtt, majd megállunk Korondon, a fazekasságáról híres faluban, ahol látogatást teszünk egy helybeli kézműves műhelyben. Parajdon végigsétálunk a turisták által kevésbé ismert Sószoroson, ahol a Korond pataka kétszáz máteres sófalak között vágott utat magának. Ezután következik a Sóvidék gyöngyszeme Szovátafürdő, fürdőzési lehetőséggel a világrekordok könyvébe bekerült Medve-tóban. Fürdőzni nem akarók számára: séta a Medve-tó körül kialakított tanösvényen, ahol a Medve-tó melletti kisebb sós vizű tavakat, forrásokat és egy földből kiemelkedő sósziklát tekintünk meg. Majd végig sétálunk az üdülőtelep főutcáján, a század-eleji villák között. Ebédlehetőség Szovátafürdőn, a számtalan étterem egyikében. Visszaérkezés a szállásra, zenés táncos mulatság, vacsora.

7. nap – július 28. vasárnap:

Reggeli után indulás Felvidék fele, de még bőven vár ránk látnivaló, hiszen utunk során egész Erdélyt átszeljük. Körösfőn, Kalotaszeg híres és látványos kisfalujában tartunk hosszabb pihenőt, majd a Királyhágót elhagyva, Magyarországon lesz ebédlehetőség. Érkezés Felvidékre a késő esti órákban.

Általános tudnivalók:

– reggeli és vacsora a szálláson, ebédelési lehetőség egyénileg minden nap a megállási helyszínek egyikén (kivéve, amikor a program része!)

– az általános hivatalos fizetőeszköz a RON, kártyás fizetési lehetőség nem mindenhol van, a bazárokban az árusok elfogadnak forintot, eurót is, pénzváltás minden nagyobb településen lehetséges

– esőköpeny, esernyő, kényelmes (réteges) ruházat, kényelmes és gyaloglásra alkalmas lábbeli, fürdőruha, szúnyog és kullancsriasztó hozatala erősen ajánlott.

Figyelem! Az időjárás alakulása befolyásolhatja a túrát. Zord időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette a túra programját túravezetőnk megváltoztathatja.
A programot a résztvevők erőnléte is befolyásolhatja. A változtatás a túravezetőnk hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja!

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Erre a célra egy külön zacskót kapsz.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

A kirándulás ára 440€ / fő (klubtagoknak 420€)

Előleg: 150€ / fő (jelentkezésed csak az előleg befizetésével válik elfogadottá).

Számlatulajdonos: Nordic Walking Gúta – Kolárovo

Számlaszám: SK14 0900 0000 0051 5679 6589

Utalásnál megjegyzésben kérjük neved és a kirándulás nevének feltüntetését (pl. Kis Pisti – ERDÉLY 2024)

Felszállási lehetőségek:

Gúta Jednota COOP 2024. 07 22, 22,00 óra

Komárom Hotel EURÓPA 2024. 7. 21, 22.30 óra

A szolgáltatók az energia és üzemanyag árainak változásával az ár változtatás jogát fenntartják!!!

Jelentkezni ITT:

KIRÁNDULÁS LEMONDÁSA ÉS STORNO KÖLTSÉGEK: (lehetőség van találni valakit magunk helyett)

– 61 és több nappal a kirándulás előtt 0%. (a STRORNO ingyenes)

– 61 – 15 nappal az indulás előtt 50% (visszafizetjük a befizetett összeg 50%-át)

– 14 – 0 nappal az indulás elött 100% (a befizetett öszeget nem adjuk vissza, csak súlyos betegség és hasonló esetekben.)

Egészségügyi tudnivalók: 

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Vezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Érdelklődni az alábbi elérhetőségeken lehetséges:

Méhes Csaba

Telefon +421 940 180 141

Email: info@guttura.eu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *