Ex Libris Díjban részesül Nagy Perge László szabadkai grafikus.

Amit Laciról tudni kell, hogy klubunk grafikusa. Ő nevéhez fűződik klubunk Logója, Oklevele, Ajándék utalványa és Tagsági igazolványa is. GRATULÁLUNK LACI.

Nagy Perge László szabadkai grafikus designer a rovásírásért tett erőfeszítésekért és a Magyar nemzeti grafikák című sorozatért idén megkapja az Ex Libris Díjat, tette közzé a hírt Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díjrendszer elnöke.

Az Ex Libris Díj a Magyar Művészetért Díjrendszer alkotó oszlopa, legátfogóbb díja, amelyet egyaránt adományoznak világhírű zenésznek és építésznek, olimpiai bajnoknak és egyházi közösségnek, falusi tanítónak, táncosoknak, gimnáziumoknak az Úz-völgyétől a Csendes-óceánig, olvasható az elismerés leírásában.

Nagy Perge László négy éve kezdett el foglalkozni a Magyar nemzeti grafikával, írja a díjrendszernek küldött bemutatkozóban.

“A meghatározó pont a rovásírás iránti érdeklődésem volt. Az akkor elemi iskolás fiamnak segítettem a cirill betűk tanulásában, és eközben eszméltem rá, hogy mi, vajdasági magyarok mindannyian ismerjük a cirill betűket, viszont a saját ősi írásunkat nem. Ez egy mély szégyent ébresztett bennem. Ekkor jutottam arra az elhatározásra, hogy megtanulom a rovásírást. Felfedeztem, hogy mennyire gazdag és színes a magyar történelem, és hogy mennyi rejtett kincset rejteget.”

Nagy Perge László kitért arra, hogy amikor régen elkezdték tiltani Szabadkán a rovásírást, sokan nem akarták elveszíteni ezt a tudást, ezért a rovásírást magyar mintákba rejtették, ezek a minták mind a mai napig felfedezhetőek az épületeken, többek közt a szabadkai Városházán is, ami titokzatos és misztikus légkört árasztott számára is. E rejtett üzenetek felfedezésével láthatta meg a múlt misztikus és gazdag részleteit.

“Így alakultak ki a Magyar nemzeti grafikáim, hogy megismertessem az emberekkel a magyar kultúra gazdagságát, erejét és bölcsességét. Remélem, munkáimmal sikerül elérnem, hogy minden ma élő ember megismerje és megbecsülje a magyar történelmet és kultúrát. Tervezett könyvem tartalmazza a rajzaimat magyarázattal, magyarul, rovásírással és angolul szeretném elkészíteni, s célom segíteni a rovásírást elterjesztését könnyed módon“ – fogalmazott Nagy Perge László, akit szavai szerint az Ex Libris Díj hihetetlen erővel és motivációval tölti el, hogy tovább folytassa a Magyar nemzeti grafikák sorozata készítését.

A Magyar Művészetért Díjrendszer 47. gáláját 2024. június 13-án rendezik meg Budapesten, ott adják át az Ex Libris Díjakat is. Azt, hogy Nagy Perge László mellett kik kapnak még elismerést, az elkövetkező időszakban teszik közzé.

Forrás: https://m.vajma.info/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *