VALTICE ÉS ADRŠPACH-TEPLICE SZIKLAVÁROSA 2024 május 25-26

Ezúttal Csehország felé vesszük az irányt, ahol megismerkedünk néhány olyan történelmi és természeti szépséggel, melyek Csehország legszebb kincsei. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Valticei kastély titkait, Havlíčkův Brod történelmi főterét és végül az Adršpach – Teplice sziklavároait.

PROGRAM:

1 nap)

Indulás a reggeli órákban Gútáról. Első megállónk Valtice városa, ahol megtekintjük a Világörökség részét képező Lednice-Valtice-i Kultúrtáj második legnépszerűbb kastélyát. A monumentális barokk stílusú valticei kastély volt a Liechtenstein hercegek téli rezidenciája. A kastély pincéjében az ország legjobb vinotékája rejtőzik, míg a hatalmas területű angolpark számos látnivalóval várja a látogatókat.

A kastély története

Csehország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb főúri családja, a Liechtenstein família kedvenc birtoka volt a dél-morvaországi uradalom, télen Valticében, nyáron az innen 10 km-re fekvő Lednicében tartózkodtak. A kastély története nagy hasonlóságot mutat a Liechtenstein grófok másik rezidenciájával, ezek között költöztek a melegebb és hidegebb évszakok során a teljes udvartartással.

A Lednicétől délre található téli szállás Valtice városának történelmi középpontjában található, úgyszintén világörökségi védelmet élvez. A XIII. században épített gótikus vár idővel reneszánsz stílusban épül újjá, majd a harmincéves háború pusztításai után, a XVII. század végén az olasz Domenico Martinelli tervei szerint jelentősen átalakítva az ország egyik legnagyszerűbb barokk épületegyüttesét alakítják ki. A XIX. század elején a parkot is átépítik, és ekkor készülnek a különböző látványelemek is, pavilonok, kerti lakok, műromok.

Az 1387-től a Liechtensteinek birtokában lévő kastélyt végül 1945-ben hagyja el a család, ekkor teljesen kiürítik az épületet, minden mozdíthatót visznek megmaradt birtokukra, a Liechtensteini Nagyhercegségbe. Az állami tulajdonba került kastély gyönyörűen felújított állapotban várja a látogatókat.

A kastélyban tett látogatásunk után folytatjuk utunkat Havlíčkův Brod városába ahol lehetőségünk lesz egy kései ebédre rövid ismerkedésre a város történelmi főterével.

Az kora esti órákban megérkezünk szálláshelyünkre. Ott vacsora és szabad program. Vacsoránkat előre ki kell választanunk, ezt a jelentkezési lapon megtehetjük.

2 nap)

A bőséges büféreggeli elfogyasztása után indulunk a közeli Adršpach településre.

Csehország legmagasabb sziklatornyai közt

Csehország, sőt egész Közép-Európa egyik legérdekesebb tájegysége, a lengyel határhoz közeli Adršpach és Teplice falvak közelében fekvő sziklavárosok, melyeket gigantikus homokkőtornyok, sziklabástyák alkotnak. A kiterjedt fenyvesekben megbújó sziklaparadicsomok cseh neve meglehetősen nyelvtörő, Adršpašsko-Teplické skály, mely a Broumovsko tájvédelmi körzet legnépszerűbb kiránduló célpontja. A két, egymástól nem messze lévő sziklavidék közül az Adršpach (Adersbach) melletti a látogatottabb, sokak szerint látványosabb is.

A sziklaparadicsom hivatalos neve Adršpašské skalní mĕsto (Adrspachi sziklaváros), német neve Adersbacher Felsen. 1945 előtt az egész Broumov-i (Braunau) vidéket német anyanyelvű emberek lakták, a több helyen látható, régi sziklába vájt feliratok is tanúskodnak a letűnt korról. A bizarr homokkő sziklaalakzatok évmilliók eróziójának látványos eredményei.

A legtöbb sziklaformációnak fantázia szülte neve van, kis táblák jelzik a legfontosabbakat. Ilyenek a Cukorsüveg, Egérlyuk, Nagy panoráma, Szikla kápolna, Sziklaváros polgármestere és polgármesternője, stb.

A túra jellege:

Könnyű séta, néhány biztonságos létrával tarkítva, kitűnően jelzett turistautakon, ösvényeken, néhol szűk sziklahasadékokon. Nagyobb hátizsákot ne vigyünk magunkkal.

A túra hossza: 6,5 km

Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le.

Nehézség: Könnyű túra (2/5)

Erőnlétileg kissé megterhelő, kisebb szintkülönbségek lehetnek, az utak jól járható ösvényen haladnak, a megtett távolságok nem túl jelentősek. Normál erőnléttel könnyen teljesíthető. Túrabakancs viselése ajánlott. Túratáv: 5-15 km, szintkülönbség: 0-600 m.

Figyelem! Az időjárás alakulása befolyásolhatja a túrát. Zord időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette a túra programját túravezetőnk megváltoztathatja.
A programot a résztvevők erőnléte is befolyásolhatja. A változtatás a túravezetőnk hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja!

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Erre a célra egy külön zacskót kapsz.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Kirándulás ára 120€ (klubtagoknak 110€)

Előleg 50€ (klubtagoknak 40€)

A fennmaradt összeg befizetési határideje 2024 május 1!

Az ár tartalmazza:

– Az utazás árát klimatizált luxus autóbusszal

– Szállás választható vacsorával és gazdag büfé reggelivel

– Tapasztalt magyarul beszélő idegenvezető

– Teljeskörű utasbiztosítás

Az ár nem tartalmazza:

– Belépő a kastélyba Valticén (ezt a buszon szedjük össze)

Felnőtt: 260 CZK

Nyugdíjas (65+), ZTP, diák: 210 CZK

Gyermek: 80CZK

– Belépő a sziklavárosba (ezt a buszon szedjük össze)

Felnőtt: 180 CZK

Nyugdíjas (65+), ZTP, diák: 170 CZK

Felszállási lehetőségek:

Gúta Jednota COOP parkoló

Nagymegyer LIDL parkoló

Dunaszerdahely TESCO buszmegálló

(az indulás és egyes felszállási lehetőségek időpontjáról később adunk tájékoztatást)

A szolgáltatók az energia és üzemanyag árainak változásával az ár változtatás jogát fenntartják!!!

Jelentkezni ITT:

KIRÁNDULÁS LEMONDÁSA ÉS STORNO KÖLTSÉGEK: (lehetőség van találni valakit magunk helyett)

– 61 és több nappal a kirándulás előtt 0%. (a STRORNO ingyenes)

– 61 – 15 nappal az indulás előtt 50% (visszafizetjük a befizetett összeg 50%-át)

– 14 – 0 nappal az indulás elött 100% (a befizetett öszeget nem adjuk vissza, csak súlyos betegség és hasonló esetekben.)

Felszerelés ajánló:

Felszerelés: Javasoljuk egy, kb. 20-25 literes hátizsák használatát a napi túrák felszerelésének szállítására.
Öltözék: túrabakancs, esőkabát, kényelmes túraöltözet, fejfedő a nap ellen, kulacs, túrabot, napszemüveg, napvédő krém. A jó minőségű túracipő, esőkabát fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda.

Korhatár: 

12 éves kortól ajánlott a túra.

Egészségügyi tudnivalók: 

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Vezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *