SEMMERING KÖRTÚRA – 2023 április 22

Semmering körtúránk kiindulópontja a kabinos felvonó alsó állomása.

Túravezető: Lőrincz Roland, klubunk honismereti vezetője, a magas hegyek szerelmese.

A kiskabinos felvonóval percek alatt fent vagyunk a mindig forgalmas hegyen, közvetlenül a hegyi állomás alatt fekszik a Liechtensteinhaus nagy teraszos vendéglője. A Hirschenkogel (1340 m) legmagasabb pontján áll a többszintes kilátótorony, a Milleniumswarte. Lélegzetelállító panoráma nyílik a Semmeringre, a Raxra, a Schneebergre, láthatjuk utunk célpontját is az adótornyokkal „ékesített” Sonnwendstein piramis alakú csúcsát is. Délre a Wechsel és a Stuhleck vonulata zárja a horizontot.

A kilátó toronytól tovább indulunk következőuticélunk felé, mely nem más mint az Erzkogel csúcskeresztje (1504 m), ahonnan pazar kilátás nyílik a környező hegyekre.

Ha kipihentük, kifotóztuk magunkat, tovább indulunk célunk irányába, a Sonnwendstein csúcsára (1523 m). A hegyivadászok emlékkápolnája mellől parádés körpanoráma nyílik a környező hegyvilágra, elsősorban a Semmering-vidékre, a Schneebergre és a Raxra.

Visszafele a hegygerinc mások oldalán indulva térünk vissza a kabinos felvonó hegyi állomásához, mellyel visszatérőnk buszunkhoz.

Könnyű kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken. A túra a Bécsi Alpok legszebb tájain keresztül vezető 300 km hosszú Wiener Alpenbogen útvonal része.

Túra hossza: cca 10 km

Szintkülönbség: 350 m fel, ugyanannyi le.Szintkülönbség: 350 m fel, ugyanannyi le.

Nehézség: Könnyű túra (2/5)

Erőnlétileg kissé megterhelő, kisebb szintkülönbségek lehetnek, az utak jól járható ösvényen haladnak, a megtett távolságok nem túl jelentősek. Normál erőnléttel könnyen teljesíthető. Túrabakancs viselése ajánlott. Túratáv: 5-15 km, szintkülönbség: 0-600 m.

Figyelem! Az időjárás alakulása befolyásolhatja a túrát. Zord időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette a túra programját túravezetőnk megváltoztathatja.
A programot a résztvevők erőnléte is befolyásolhatja. A változtatás a túravezetőnk hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja!

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Erre a célra egy külön zacskót kapsz.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Ár és jelentkezés: 

Túra ára: 55€, (klubtagoknak 49,50€), mely a jelentkezéskor egy összegben fizetendő. Előleg: 30€, mely a jelentkezôssel egyidőben fizetendő, a maradék összeget április 15-ig kell utalni a megadott számlaszámra. Az ár tartalmazza az utazás költségét klimatizált luxus autóbusszal, szervezési költségeket, teljeskörű magashegyi biztositást, felvonó kétirányú jegy árát.

A szolgáltatók az energia és üzemanyag árainak változásával az árváltoztatás jogát fenntartják!!!

Felszállási lehetőségek és időpontok:

5.00 Komárom Hotel Európa

5.30 Gúta Jednota CENTRUM

5.50 Ekecs Jednota COOP

6.20 Dunaszerdahely Tesco parkoló – buszmegálló

Jelentkezés ITT: 

Felszerelés ajánló:

Felszerelés: Javasoljuk egy, kb. 20-25 literes hátizsák használatát a napi túrák felszerelésének szállítására.
Öltözék: túrabakancs, esőkabát, kényelmes túraöltözet, fejfedő a nap ellen, kulacs, túrabot, napszemüveg, napvédő krém. A jó minőségű túracipő, esőkabát fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda.

A területről: 

A Hirschenkogel és a Sonnwendstein a Semmering régió ikonikus hegycsúcsai, míg az előbbi kényelmesen megközelíthető a kabinos felvonóval, az utóbbi meghódítására csak gyalog tudunk vállalkozni. A két hegyet két, különböző perspektívát nyújtó, kilátásban gazdag gyalogút köti össze. A változatos, könnyű túra akár családi kirándulásnak is tökéletes, ráadásként mindkét hegytetőn hütte várja a betérőket.

Korhatár: 

12 éves kortól ajánlott a túra.

Egészségügyi tudnivalók: 

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Vezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.