SCHNEEBERG KÖRTÚRA – 2023 június 17

FIGYELEM! Jelentkezési határidő ebben az esetben április 30, mivel a Salamander vonat jegyeit pár hónappal előre le kell foglalni és fizetni!!!

Túravezető: Lőrincz Roland, klubunk honismereti vezetője, a magas hegyek szerelmese.

Kiindulópont: Berghaus Hochschneeberg, a Puchbergből induló fogaskerekű (Schneebergbahn – Salamanderbahn) hegyi állomása.

A túra jellege:

Könnyű gyalogtúra, magashegyi környezetben. A Fischerhüttéhez vezető út elég meredek kaptató, de kényelmesen járható, a Klosterwappenről lefelé az első szakasz meredek lejtő. Jól jelzett, egyértelmű turistautak, oszlopjelzések, útjelzőtáblák, de az útvonal egészét be lehet látni szinte minden egyes szakaszról.

A magyar túrázók körében is rendkívül népszerű Schneeberg átka egyértelműen óriási közkedveltsége, egyben zsúfoltsága. A fogaskerekű ipari méretekben hordja a kirándulókat a hegyre, nyári hétvégén ne is számítsunk arra, hogy a helyszínen jegyet kapunk az általunk kinézett járatra.

Puchberg tóval ékesített csinos kis központjából 40 perc alatt mászik fel a fogaskerekű a meredek pályán, a végén két alagútba is bebújva az erdőhatár felé, a sziklakiszögellésen épült hegyi állomásig, a Berghaus Hochschneebergig (1792 m). A szálláshelyként is funkcionáló hatalmas fogadó teraszáról feledhetetlen panoráma nyílik az üdén zöldellő Puchbergi-medencére, a környező hegyekre keleti irányban, a Wienerwaldra, messze a háttérben pedig jól látszik a Fertő víztükre.

A sínek mellett a Kaleidoskop rozsdás fémhernyójában kiállítást és egy modern művészeti galériát találunk. Mellette egy nagy fából készült játékokból álló hegyi játszótér, a Kinder Bergwelt várja az apróbbakat. A sziklafal szélén az 1901-ben Jugendstil stílusban Erzsébet királynő emlékére épült katolikus Elisabethkirchlein látható.

A csúcskereszttel koronázott csupasz dombot, a Waxriegelt balról, délről kerüljük meg az enyhén emelkedő, széles, pirossal jelzett úton. A nyugatnak forduló útról végig fantasztikus kilátást élvezve jutunk fel egy kis nyeregig, majd lemegyünk egy mélyedésbe, melynek közepén várja a túrázókat a Damböckhaus (1810 m). Itt is meg lehet szállni, persze jó előre foglalni kell.

A meredekké váló úton szerpentinezünk fel az egyre kietlenebbé és sziklásabbá váló hegyoldalon a Kaiserstein csúcsa felé. Rövidesen felérünk Alsó-Ausztria legmagasabban épült menedékházához, a Fischerhüttéhez (2049 m). A szálláshelyként és vendéglőként működő épülettől északra már csak pár lépés a Schneeberg északi csúcsa, a Kaiserstein (2061 m). Az 1805-ben és 1807-ben is itt járt Ferenc császárra kis obeliszk emlékeztet. A csúcs északi oldala gigászi sziklaletöréssel szakad le a mélybe, a kilátás lélegzetelállító. Egészen Bécsig el lehet látni jó időben, az egész Wienerwaldra és a Bécsi-Alpok megannyi csúcsára kiterjed a panoráma.

Visszamegyünk a Fischerhüttéhez, majd a füves gerincen előbb egy nyergen, majd egy kisebb kúpon át mászunk fel az adótoronnyal és csúcskereszttel koronázott Klosterwappenre (2076 m). Tiszta időben szinte határtalan körpanorámát élvezhetünk.

Visszafele ugyanezen az útvonalon visszajutunk a jól látható Damböckhaushoz. A ház mögötti piros jelzésű felfelé tartó ösvényen most északról kerüljük meg a Waxriegel kúpját. Törpefenyők közt kapaszkodunk fel a nyeregbe, ahonnan jól kitaposott ösvényen mehetünk fel a csúcskereszthez (1888 m). Innen utunk minden egyes szakaszát kiválóan beláthatjuk.

Visszatérve a nyeregbe jobbra fordulunk és törpefenyvesben, sziklák közt kanyargunk le kiindulási pontunkhoz, a fogaskerekű hegyi állomásához.

Könnyű kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken. A túra a Bécsi Alpok legszebb tájain keresztül vezető 300 km hosszú Wiener Alpenbogen útvonal része.

Túra hossza: cca 7 km

Szintkülönbség: 280 m fel, ugyanannyi le.

Nehézség: Könnyű túra (2/5)

Erőnlétileg kissé megterhelő, kisebb szintkülönbségek lehetnek, az utak jól járható ösvényen haladnak, a megtett távolságok nem túl jelentősek. Normál erőnléttel könnyen teljesíthető. Túrabakancs viselése ajánlott. Túratáv: 5-15 km, szintkülönbség: 0-600 m.

Figyelem! Az időjárás alakulása befolyásolhatja a túrát. Zord időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette a túra programját túravezetőnk megváltoztathatja.
A programot a résztvevők erőnléte is befolyásolhatja. A változtatás a túravezetőnk hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja!

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Erre a célra egy külön zacskót kapsz.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Ár és jelentkezés: 

Túra ára: 35€, (klubtagoknak 31,50€), mely a jelentkezéskor egy összegben fizetendő és csak az összeg befizetésével válik hivatalossá jelentkezésed. Az ár tartalmazza az utazás költségét klimatizált luxus autóbusszal, szervezési költségeket, teljeskörű magashegyi biztositást

Az ár nem tartalmazza a Salamanderbahn kétirányú jegyének árát, melynek költsége cca. 40€..

A szolgáltatók az energia és üzemanyag árainak változásával az árváltoztatás jogát fenntartják!!!

Felszállási lehetőségek és időpontok:

5.00 Komárom Hotel Európa

5.30 Gúta Jednota CENTRUM

5.50 Ekecs Jednota COOP

6.20 Dunaszerdahely Tesco parkoló – buszmegálló

Jelentkezés ITT: 

Felszerelés ajánló:

Felszerelés: Javasoljuk egy, kb. 20-25 literes hátizsák használatát a napi túrák felszerelésének szállítására.
Öltözék: túrabakancs, esőkabát, kényelmes túraöltözet, fejfedő a nap ellen, kulacs, túrabot, napszemüveg, napvédő krém. A jó minőségű túracipő, esőkabát fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda.

A területről: 

A Schneeberg, a magyar határhoz legközelebbi igazi alpesi óriás, már a Fertő-tótól felismerhető a jellegzetes alakú, impozáns, késő tavaszig hóval fedett sziklapiramis, mely 1500 méterre emelkedik ki közvetlen környezetéből.

Korhatár: 

12 éves kortól ajánlott a túra.

Egészségügyi tudnivalók: 

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Vezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.